Norsk jernbanemuseum kan med glede fortelle at vi har fått to verdifulle tilskudd til vår fotosamling.

Dette er private samlinger fra to spreke pensjonister som begge har jobbet i NSB. Begge var opprinnelig fra Nederland, og har flyttet tilbake til hjemlandet.

Jacobus J.H. Meulman (94) er sikkert kjent for mange. Han er sivilingeniør, jobbet i NSB i 36 år og var blant annet med på elektrifiseringen av Bergensbanen. Hans samling omfatter over 300 bilder (negativer), både fra anleggene han arbeidet ved og fra driften. Det er også mange flotte bilder av damplokomotiver i drift, og flere av bildene hans er tidligere benyttet i bøker, sist i Tog til alle tider.  Nå har museet overtatt alle bildene hans med motiver fra Norge. En verdifull tilvekst til fotosamlingen!

Wim Saher (80) jobbet som praktikant i Lyntoghallen i Lodalen i 1960. Han hadde med seg kamera og tok over 100 bilder mens han var i Norge. Det er bilder både verkstedvirksomheten både i Lodalen og ved andre NSB-verksteder som han besøkte, men også mange fine bilder fra drift og daglig virke i NSB i 1960. Han fikk også reise en tur med Aurskog-Hølandbanen før den ble nedlagt 30.6.1960, og kameraet var med! Museet har fått tilgang til hans fotosamling også.

Meulman og Saher traff hverandre i 1960, og har møttes ved noen anledninger senere. Nå hadde de ikke møtt hverandre på flere tiår. Museets representant hadde nylig gleden av å bringe de to herrene sammen hjemme hos Meulman i Amstelveen utenfor Amsterdam, og mange gode minner og historier ble utvekslet. Bildet er fra dette møtet.

Vi håper å kunne publisere noen smakebiter fra samlingene ved en senere anledning.