Norsk jernbanemuseum som læringsarena

Museet har gratis inngang for små og store grupper fra skolen. Hos oss kan dere utforske utstillingene på egenhånd eller booke et undervisningsopplegg med vår museumspedagog.

For påmelding eller spørsmål ta kontakt med museumspedagogen på e-post: pia.haugsjordet@jernbanedirektoratet.no eller telefon 40 44 88 80.

Togleik på Leikvangen (1.-3. trinn)

Tilbys i uke 21-24, varer ca. 1,5 timer, maks. 32 elever.

Kl.9.15-10.45 eller 11.00-12.30

«Togleik på Leikvangen» er et tverrfaglig undervisningsopplegg, med fokus på historie, naturfag og matematikk. Undervisningen fordeler seg på to poster i museumsparken: Leikvangen stasjon og lokomotivhallen.

Ved Leikvangen stasjon er det lagt til rette for rollelek der elevene bruker rekvisitter og lever seg inn i rollene som stasjonsmester, konduktør og togpassasjer på minitoget Knertitten.

I lokomotivhallen ser vi på noen av de siste damplokomotivene som kjørte i Norge og et av de første elektriske. Vi går på jakt for å finne brikker til et lite damplokomotiv.

Tilbudet foregår utendørs og i uoppvarmede bygninger, det er derfor viktig at elevene kler seg etter været.Briste eller bære – Buer i brobygging (4.-7. trinn)

Tilbys hele året, varer ca. 45 minutter, maks 16 elever.

Bygging av hvelvbruer er en spennende samarbeidsoppgave. Ved hjelp av et byggesett med treklosser, fundament og sidestøtter  bygger man en 70 cm lang modell av en hvelvbro. Når broen er ferdig kan det prøvebelastes ved at elevene står eller sitter på den.

Ønsker dere å besøke museet med en større gruppe enn 16 elever, kan de elevene som ikke deltar på det pedagogiske opplegget utforske utstillingen eller noen av våre oppgaveløyper. Mer om aktiviteter i utstillingen og våre oppgaveløyper finner dere på denne siden: Grupper med særskiltebehov – Norsk jernbanemuseum (jernbanemuseet.no)Jernbanen og den industrielle revolusjonen – omvisning i hovedutstillingen (8. -10. trinn, VGS)

Tilbys september – mai, varer ca. 50-60 minutter, maks. 30 elever

Jernbanen spilte en viktig rolle i den industrielle revolusjonen som fant sted i Norge på 1800-tallet. Bli med på en omvisning i vår hovedutstilling hvor vi snakker om utviklingen av industri, økonomi, samferdsel og kommunikasjon i Norge, med utgangspunkt i jernbanen. Hva har jernbanen bidratt med i Hamar by? Underveis ser vi på originale damplokomotiver og vogner og dere får se Norges eldste elektriske apparat, visertelegrafen.

Togkjøring i museumsparken

Tertittoget

I sommersesongen kjører det populære Tertittoget gjennom museumsparken. For barnehager, skoleklasser og SFO er en reise med toget gratis. Før avgang må dere registrere dere i museumsbutikken. Mer informasjon om Tertittoget og togets rute finner dere her

Leikvangen stasjon og minitoget Knertitten

Leikvangen er en stasjon på Knertittbanen, som ligger i museumsparken vår. Stasjonen er tilpasset barn i størrelse og gir mulighet for lekbasert læring. På perrongen står minitoget Knertitten klar til å kjøre store og små på banen rundt stasjonen. For elever ved 1.-3. trinn tilbyr vi undervisningsopplegget «Togleik på Leikvangen» fra siste del av mai og frem til skoleslutt. Vi tar også gjerne imot mindre grupper som ønsker et alternativt undervisningsopplegg og SFO på Leikvangen stasjon.