Museumsbesøk for grupper med særskilte behov

Norsk jernbanemuseum har gratis inngang for elevgrupper uansett størrelse. Vår erfaring viser at Norsk jernbanemuseum kan gi elever med ulike behov mulighet for opplevelser, erfaringer og mestring i et rolig og trygt miljø. Elevgrupper med ulike behov er hjertelig velkomne til å besøke oss på egenhånd med følge av lærer eller vi kan tilpasse et opplegg med utgangspunkt i elevgruppen.

For påmelding eller mer informasjon om hva vi kan tilby, ta kontakt med vårt sentralbord på tlf. 40 44 88 80 eller e-post: post@norsk-jernbanemuseum.no

Utstillingen «På sporet av reisen»

I hovedutstillingen er det mye å se og gjøre. Elevene kan utforske utstillingen vår fritt, eller etter opplegg i regi av lærer. Flere av togvognene våre er åpne og innbyr til rollelek. Det gjør også modellen av damplokomotivet «Urskog» som har bevegelige deler og ekte dampfløytelyd.

I utstillingen er det også mulighet for å prøve vår togsimulator, bygge hvelvbro, veie kofferter på godsvekt, utforske magnetisme og elektrisitet eller løfte seg selv med taljer.

Vi tilbyr omvisning i utstillingen tilpasset ulike elevgrupper.

Vitenverkstedet

På Vitenverkstedet har vi mange ulike leker, spill og aktiviteter, slik som Jovo- og tesseleringsbrikker, Brio byggesett, kulebane, kjempe-tantrix, metallbyggesett og Lego kodeekspressen.

Alt dette kan settes frem og disponeres fritt etter avtale på forhånd.

Hvelvbruer

Bygging av hvelvbruer er en spennende samarbeidsoppgave. Ved hjelp av et byggesett med treklosser, fundament og sidestøtter  bygger man en 70 cm lang modell av en hvelvbro. Når broen er ferdig kan det prøvebelastes ved at elevene står eller sitter på den.

Oppgaveløyper i utstillingen

UTFORSK-serien

Serien består av ulike oppgaver som løses gjennom utforskning av utstillingen. De ulike oppgave er tilpasset ulikt nivå.

Avkrysningsoppgaver: Tilpasset de som verken kan å lese eller skrive, men de er morsomme for alle.

Bokstaver og tall: For de som har grunnleggende forståelse for bokstaver og tall

Måleoppgaver: Her måles gjenstander med museskritt, elefantskritt og linjal.

Oppgaveark, blyant og linjal fås i butikken.

Bokstavskattejakt

Bokstavjakten passer barn i alle aldre. Oppgaven går ut på å kjenne igjen bilder fra utstillingen. I nærheten av gjenstandene/området vi har tatt bilde av, er det gjemt en bokstav. Bokstaven skrives inn i en rute på oppgavearket. Når man har funnet alle bildene/bokstavene finner man et løsningsord.

«Skattejakten» inne i utstillingen er kun tilgjengelig i vinterhalvåret. Her trekker vi premier blant de som har deltatt når sommeren kommer. I museumsparken har vi også en bokstavskattejakt hver sommer/høst (fram til og med høstferien).