Juli 2005 – Nye Hvalstad stasjonsbygning

 

Foto JMF15802 – Nye Hvalstad stasjonsbygning

I år blir det nye dobbeltsporet mellom Sandvika og Asker ferdig. For 90 år siden var Drammenbanen under omlegging fra smalspor til normalspor, samtidig som byggingen av dobbeltspor var i gang mellom Vestbanen og Sandvika. Det skulle heller ikke gå mange år før banen var elektrifisert. Strekningen fra Oslo V til Sandvika utviklet seg således i løpet av få år fra en smalsporet bane til en normalsporbane med dobbeltspor og elektrisk drift.

Ett av de større arbeidene ved omleggingen til normalspor var en linjeomlegging ved Hvalstad slik at den 176 meter lange treviadukten der kunne sløyfes. Dette gjorde at det også måtte bygges en ny stasjon på Hvalstad. Omleggingen var ferdig i juni 1915. På bildet ser vi litt av den gamle linjen helt til høyre i bildet. Bildet er tatt av Bartholomæus Rummelhoff, senere inspektør i NSB Drammen distrikt og ivrig amatørfotograf. NJM har et stort antall av hans bilder i samlingen.

Bilder av Hvalstad-viadukten kan du for øvrig finne i museets fotosamling, som er søkbar via menyen "Samlinger" og "Søk i databasen". Skriv f.eks. "Hvalstad viadukt" som søkebegrep.

 

Klikk her for å se flere smakebiter

eller hvis du vil bla til forrige måneds smakebit; klikk "neste" nedenfor:

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar