Det siste året har det vært en utfordring å dekke etterspørselen etter forutsigbar kapasitet til cruisegjester på Raumabanen. Spesielt har etterspørselen fra vintercruisebåtene vært en utfordring. I februar-mars 2017 reiste 2.500 cruisegjester med togene på Raumabanen.

Derfor er Norsk jernbanebanemuseum med Stålvogntoget invitert av det lokale reiselivet og cruisenettverket til å teste ut om dette kan være noe for oss. 28. februar skal Stålvogntoget kjøre cruisegjester fra cruiseskipet ORIANA (2000 gjester) og 1. mars fra cruiseskipet MAGELLAN (ca. 1200 gjester). Det kjøres to turer tur/retur Bjorli begge dagene. Dette er testturer for å se om vårt tog kan benyttes i perioder på høst, vinter og vår når NSB ikke har kapasitet for cruisegjestene på Raumabanen. Toget markedsføres som retro luksus og komfort.

Vi er, som kjent, operatør for museumstog på det nasjonale tognettet.

Stålvogntoget har jo egen kafévogn. Det er FRICH´S på Dombås som har tatt på seg serveringen ombord på turene. FRICH’S er velkjent for veifarende med lang fartstid og gode tradisjoner i regionen.

NSB startet med egne tog for cruisegjester i 2008. Før dette var det i noen år et tilbud til cruisegjester i form av museumstog med damplok og trevogner. Dette var et samarbeid mellom Norsk jernbanemuseum, Norsk Jernbaneklubb og det lokale selskapet Raumabanen AS.

Stålvogntoget på Bjorli stasjon under vår tur på Raumabanen i oktober 2017.
Her snur toget 28. februar og 1. mars.