Seremonispaden fra Norsk Hoved-Jernbane en av 25 gjenstander viktige i norsk historie

Kjenner du boka "Norges historie i 25 ting"?

Ved presentasjon av 25 historiske gjenstander ledes leseren gjennom Norges historie, fra en steinøks’ historie fra ca. 6000 år f.Kr, via lekesverd fra middelalderen, til jernbanens første seremonispade, en strandpysjamas fra 1930 fram til en petriskål, som er en 125 år gammel oppfinnelse som brukes den dag i dag.

Og det var nettopp spadebladet fra seremonispaden fra Norsk Hovedjernbane, som var grunnen til at radiojournalist Ivar Grydeland fra NRK P2 og en av forfatterne bak boka – Dag Hundstad var på museet 17. desember. Det ble gjort radioopptak til P2s program "Ekko" som skal sendes en gang i mars 2014 – og temaet var nettopp dette spadehodet – som ble brukt ved det først spadetaket ved anleggsstarten på Norsk Hoved-jernbanen i 1851. Banen mellom Christiania og Eidsvoll ble som kjent åpnet i 1854.

Om spaden kjenner vi til følgende historie beskrevet i brev fra Jernbanemuseet til Norsk Folkemuseum i Oslo, datert 11.6.1948:
"Ved H.M. Kongens formidling fikk Jernbanemuseet i novbr. 1931 overlatt fra Norsk Folkemuseum en trillebår med spade, som var benyttet da det første spadestikk ble tatt på Hovedbanen i 1851, jfr. Deres brev til Jernbanemuseet datert 10.10.1931. I mai 1940 brøt imidlertid noen tyskere sig inn i Jernbanemuseets lokaler og stjal 4 ur samt sølvspaden (som riktignok bare var forsølvet). Spaden ble i oktober 1941 funnet igjen av en av renholdsverkets folk i en løvhaug ute på Grønlandsleiret i Oslo, men den var da temmelig maltraktert. Skaftet var avbrukket og selve bladet også ødelagt. Bladet ble imidlertid levert til jernbanen i Oslo, slik at museet fikk det tilbake i den ødelagte stand det var…."

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar