Jernbanemuseets dag 2011

Årets utgave av Jernbanemuseets dag går over to dager og hovedtema for arrangementet er modelljernbane. Denne gangen arrangerer Norsk Jernbanemuseum en minimesse for forhandlere og utstillere med temaet modelljernbane. Her blir det anledning til å se spennende modelljernbaneanlegg eller å kjøpe nødvendig utstyr for å kunne bygge sin egen modelljernbane. Det siste stasjonsanlegget som museet har fått på området, Smalåsen stasjon fra Nordlandsbanen, skal offisielt åpnes, og Jernbanemuseets Venner deler ut to stipender.

Lørdag 3. og søndag 4. september: Modelljernbanemesse
Her vil det være mulig å kjøpe utstyr for å bygge din egen modelljernbane, i forskjellige skalaer og forskjellige merkenavn som Märklin, Roco, Trix, mm. Det vil også være utstilt flere spennende anlegg, som de lille anlegget fra SmallGarden United Railways; Centralstasjonen. I lokomotivhallen vil FREMO-gutta sette sammen sine modelljernbanemoduler til et stort anlegg.

I tillegg skjer også dette begge dagene:

  • I museumsparken kjører Tertittoget sine siste turer denne sesongen.
  • Ved Leikvangen stasjon er Norsk Modell og Dampforening til stede med sine minidamptog.
  • Siste dager for sommerens utstilling ”Märklin – barndommens drømmeverden”.
  • Biblioteket er åpent.

Lørdag kl. 13.00: Åpningen av Smalåsen stasjon
Våren 2009 ble den lille ekspedisjonsbygningen på Smalåsen stasjon i Namskogan kommune demontert av brødrene Asbjørn og Arvid Bjørhusdal. Bygningen ble transportert til Norsk Jernbanemuseum på Hamar og gjenreist her.
Bygningen fungerer i dag som endestasjonen for ”Tertittoget” i den nordre delen av museets museumspark. Innvending har museet prøvd å gjenskape venteværelset og stasjonskontor slik det en gang var, etter god hjelp fra tidligere ansatte og fra folk som har vokst opp på Smalåsen.
Den lille bygningen fra 1940 har én etasje og er ca. 15 m lang og 4 m bred etter påbygging av et godsrom i 1946. Uthuset fra Bjørnstad stasjon i samme kommune er også flyttet til museet. Smålåsen og Bjørnstad hadde togstopp fram til 1987. 

Lørdag kl. 14.30: Utdeling av Jernbanemuseet Venners stipend
Jernbanemuseets Venner har opprettet en stipendordning for å inspirere til arbeid for å ta vare på norsk jernbanehistorie. I år deles det ut to stipend á kr 10.000,- til:

  •  Mogens Juul Rasmussen, fra Oppdal, for arbeider med å kartlegge og dokumentere jernbanearkitekten Erik Waldemar Glosimodt sitt liv, utdannelse og virke
     og
  • Helge Formo, fra Grong, for bokprosjektet ”Lurudalen, stein-svette-slit”, som handler om byggingen av Nordlandsbanen mellom Grong og Snåsa som pågikk fra 1917-1929, lenge før maskiner kunne gjøre jobben.

Museet er åpent lørdag 11-15 og søndag 11-16.

Vanlig inngangsbillett. Årskort gjelder.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar