Dovrebanen Otta-Dombås 100 år

Fredag 5. desember 1913 var det offisiell åpning av strekningen Otta-Dombås på Dovrebanen. Lørdag 6. desember 1913 kom den ordinære togtrafikken i gang.

Lørdag 7. desember 2013 – markerer Jernbaneverket i samarbeid med Norsk Jernbanemuseum, Dovre kommune, Sel kommune og NSB at det er 100 år siden denne strekningen ble åpnet.

Dovrebanen frem til Otta åpnet i 1896 – og det skulle gå 17 år før de siste 45 kilometrene til Dombås var ferdige.
Jernbanens betydning i Gudbrandsdalen har vært stor, som i andre norske dalfører. Fra midten av 1800-tallet og fram til 1890-tallet var dalføret preget av stor nedgang i befolkningstallet. Årsaken var utflytting – både til Amerika, men også til byene i Norge. Men så kom jernbanen på slutten av 1800-tallet, og dette åpnet for nye arbeidsplasser som i byggingen og driften av jernbanen, for nye næringer som turisme, og nye byggeskikker og impulser.

Bildet viser Sel stasjon rett etter banens åpning, trolig sommeren 1914. Foto: JMF11858/Norsk Jernbanemuseum

 

NSB markerer jubileet på følgende måter:

  • Markere jubileet på alle sine tog gjennom Gudbrandsdalen ved å informere om jubileet for de reisende hele uken.
  • I Regiontog 42,Trondheim – Oslo, torsdag 5. desember og i Regiontog 47 Oslo – Trondheim søndag 8. desember, vil Rasmus & Verdens Beste Band underholder alle som reiser disse tog dagene. Det vil skje i vognen med NSB FAMILIE.
  • Elisabeth Kjønsletten spiller folkemusikk med torader under reisen med jubiileumstoget fra Otta til Dombås lørdag 7. desember.
  • Gratis reise med NSBs tog til/ fra Dombås og markeringen der på følgende strekninger: Otta – Dombås, Åndalsnes – Dombås og Oppdal – Dombås.

 

Posten vil være med ombord i jubileumstoget og selger spesielle jubileumsfrimerker både på Otta, underveis og på Dombås.
Det blir to frimerker som settes på en konvolutt og stemples med et stempel hvor Di3.616 er motivet.

 

Lørdag 7. desember

vil det bli kjørt et eget veterantog Otta-Dombås-Otta.
Ombord i dette toget vil det være inviterte gjester, men det vil også være anledning for andre som har lyst til å være med å kjøpe billett. Billettsalget vil starte i slutten av november. Det tas ikke imot bestillinger før den dato som blir satt.
Toget vil ha avgang fra Otta kl. 12.00, ankomst Dombås kl. 12.49, og avreise fra Dombås tilbake til Otta kl. 16.00.
Underveis på reisen vil man få vite mer om strekningens historie, aktiviteter og konkurranse for barn og musikkinnslag.
Følg med på denne siden eller vår facebookside for informasjon om billettsalget.

Bildet viser veterantoget som skal kjøre. Toget trekkes av lokomotiv Di 3.616 og ett utvalg av stålvogner bygget på 1960, -70 og 80-tallet. Dette veterantoget representerer et togsett slik det har vært helt til våre dager på jernbanestrekninger i Norge. Vognene har blitt bygget om innvendig gjennom årene. Foto: Mette Larsen

 

Dette skjer på Otta:

Fredag den 6.desember
kl.11.00: Åpning av utstilling på Lokstallen. Ved Sel historielag og Sjoa-Heidal gammeltekniske forening.

Lørdag den 7. desember
Kl. 10.00: Stasjonen og Lokstallen åpner med utstilling og filmvisning fra jubileet i 1996. Det er også mulighet for å gå inn i toget og se på utstillingen der.
Kl. 11.00: Musikalsk vorspiel før avgang med Otta musikkforening, elever ved Sel kulturskole, Sel- og Otta spelmannslag/Dovre spelmannslag.
Kl. 11.40: Taler ved blant andre ordfører i Sel Dag Erik Pryhn
Kl. 12.00: Toget til Dombås har avgang. Det blir salg av kaffe og  bite`ti på Otta Stasjon fra kl. 10 – 12 ved Otta Sanitetsforening.

Kl. 12.30 «100 år siden jernbanen Otta- Dombås var ferdig». Foredrag av og med Per Bakke på Solstad kafe.
Kl. 13.00 «Kulturkafe» med elever ved Sel kulturskole på Pillarguri kafè.
Kl. 10.00 – 18.00 Pepperkaketog-konkurranse og utstilling av togbilder laget av barn ved barnehagene i Sel kommune ved Amfi Otta (arr: Otta handel- og næringsforening)

 

Toget har en stopp på Dovre stasjon, hvor det vil være litt aktiviteter på perrongen. Men de reisende går ikke av toget.
Nissebarn. Bålpanne m/gløgg. Arrangementet er mellom kl 12.15 og 12.45. 

 

Dette skjer på Dombås:

Toget blir stående på Dombås stasjon mellom 12.49 og 16.00. Alle er hjertelig velkomne innom for å se på fotoutstillingen ombord.

Kl 13.00- 14.00: Lokalhistorie om Dombås stasjon presenteres ombord i toget. Taler og musikk på stasjonen og musikk.
Kl 14.00: Fakkeltog til sentrum.
Kl 14.00: Dombås bibliotek: Lørdagstoner. Elever ved Lesja og Dovre kulturskole spiller (avsluttes ca. 14.30 ).
Kl 14.15- 14.45:  Dovre og Sel Spellemannslag spiller på Coop/Amfi senteret.
Kl 14.45- 15.00: Dombås bibliotek: Åpning av pepperkakeutstilling (pepperkakehus og -tog) i regi av Lesja og Dovre Kunstforening. Utstilling av jernbanehistorie i regi av Gudbrandsdalsmusea AS.

Biblioteket er åpent til kl. 17.00. Dovre og Sel Spellemannslag spiller.
Butikkene i sentrum holder åpent til kl. 18.00.

Bildet viser Dombås stasjon i 1929. Hurtigtoget til Trondheim står i spor 2. Foto: Herman Neupert, JMF21251/Norsk Jernbanemuseum

Med forbehold om endringer i programmet for arrangementet.

 

Dovrebanen – jernbanehistorisk forening
Dovrebanen – jernbanehistorisk forening deltar på markeringen av Otta – Dombåsbanens 100 års jubileum.

Fredag 6. desember kl 19.30 vil foreningen avholde en åpen jernbanehistorisk kveld på Dombås bibliotek. Her vil foreningen presentere seg og fortelle hva den driver med. I tillegg vil man presentere den niende utgave av foreningens Dovrebanehefter, Dovrebanen 2014. Med 80 sider interessant og leseverdig historisk stoff og fakta om Dovrebanen. En av heftets hovudsaker er 10 sider med to artikler om Otta – Dombåsbanen og Arnebergs stasjoner. En annen hovudsak er ”Arbeidsvilkaarene ved Dovrebanen”, med flere artikler om arbeidsvilkårene under anleggelsen av Dovrebanen.
Dovrebanen 2014 blir sammen med seks andre av foreningens hefter lagt ut for salg denne kvelden.

Arkivar Ola Tovmo fra Opplandsarkivet vil fortelle om fotoutstillingen som er produsert i forbindelse med Otta Dombåsbanens jubileum.
Og til slutt vil Opplandsarkivet/Gudbrandsdalsmuseet og Dovrebanen – jernbanehistorisk forening fortelle om deres felles prosjekt  ” 100 år langs skinnegangen på Dovrefjell”. Et arkiv- og dokumentasjons-samarbeid som skal legge grunnlaget for markeringen av Dovrebanens 100 års jubileum i 2021.

Lørdag 7. desember vil Dovrebanen – jernbanehistorisk forening være tilstede ved jubileumsmarkeringen på Dombås stasjon og i utstillingsområde ved COOP Mega. Også her vil man kunne kjøpe foreningens hefter og høre mer om foreningens arbeid. Ønsker du å bli medlem, kan du også bli det.

Dovrebanen – jernbanehistorisk forening har til formål å vekke interessen for Dovrebanens historie. Dette skal skje ved å dokumenterer banens historie og ta vare på historisk materiale. Videre skal foreningen arbeide for at jernbanehistoriske kulturminner blir tatt vare på, restaurert og om mulig holdt i drift.

Les mer om Dovrebanen – jernbanehistorisk forening på www.dovrebanen.com

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar