April 2014 – JMF17446/21904 Togservering

Fra gammelt av hadde togene lengre stopp ved stasjoner hvor det var restauranter. Det var tatt inn opplysninger om dette i togrutene. Om dagtoget fra Kristiania til Trondheim i 1907 står for eksempel: “Frokost (varm Anretning) i Hamar. Pris Kr. 1,25. Anmeldelse maa ske til Konduktøren inden Afgang fra Lillestrøm. – Middag i Koppang. Pris Kr. 1,50. Anmeldelse maa ske til Konduktøren inden Afgang fra Elverum. – Aften (skaarne Smørrebrød) i Singsaas.” På disse stedene var det opphold på henholdsvis 20, 20 og 10 minutter.  

Med innføring av spisevogner i 1909, først på Bergensbanen, ble det større muligheter for et godt måltid underveis. Senere ble det også servering i toget, og trillevognene ble raskt populære. Bildet under til venstre viser servering på plattformen på Eidsvoll stasjon på 1930-tallet. Under til høyre togservering på 1960-tallet.

 

title

 

 

Klikk her for å listen over gamle smakebiter

eller hvis du vil bla til forrige måneds smakebit; klikk "neste" nedenfor: